Florian LIBER on Fri, 2 Sep 2005 14:52:34 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Pre-Apocalipse now - de Pavel Susara


Pre-Apocalipse now - de Pavel Susara, Romania Literara

Artist plastic resident in Montreal, Florian Liber este o prezenta extrem de alerta in spatiul occidental, nord american si european deopotriva, si este interesat in aceeasi masura de limbajele consacrate si de noile medii si tehnologii. Pornind de la premisa, aproape o profesiune de credinta, ca arta faciliteaza comunicarea dupa cum si comunicarea incarca si determina expresia artistica sau, mai ferm exprimat, ca arta si comunicarea sint acelasi lucru, Liber imbina exprimarea artistica propriu-zisa, de la pictura si pina la tehnicile digitale, cu toate consecintele lor in definirea spatiului simbolic si virtual, cu analiza teoretica si cu investigarea directa a multiplelor infatisari ale lumii contemporane. Initiind un proiect de cercetare asupra disolutiei corpului uman, asa cum este el proiectat in procesul de virtualizare prin procedee numerice si prin practici mediatice, Florian Liber (artist plastic, Universitatea din Montreal) a avut sprijinul nesperat al unui material
 didactic cu totul exceptional, si anume concursul de felatie pentru fetitele de doisprezece ani, organizat dupa triumful paradei homosexualilor din Montreal. Iata relatarea lui Florian Liber, preluata de pe internet si publicata cu avizul si consimtamintul autorului! (P.Susara) 

Birth of Cool , sau nasterea noii mode pe Net

Se intimpla la Parada Homosexualilor, in Montreal, la citeva saptamani dupa ce au cistigat dreptul de a se casatori. Participantele la concursul de felatie sunt fete de 12 ani, iar obiectele sunt organele genitale ale baietilor sub 18 ani - pentru a nu putea fi arestati, fiind minori. Se poate viziona sau vizualiza numeric in reteaua Net o parte din desfasurarea concursului, imaginile sunt captate digital pe telefonul mobil. Televiziunea nationala quebequeza (RDI.CA, TQS.CA) a hotarit sa ?faca reclama? indirecta concursurilor prin intermediul stirilor. Deci suntem cu totii invitati la un performance sintetic, hiperreal, urmarind o felatie virtuala cu minori. Cistigatoarele (erectia cea mai rapida) primesc bani buni, americani. 

Scopul: productia si difuziunea de placere si nu alterarea afectiunii umane in societatea occidentala.

Mi-am inceput proiectul de cercetare in domeniul dezmembrarii corpului uman cultivat de sistemele numerice si mediatice in sinul procesului de virtualizare numerica. Proiectul este legat de practicile artistice si mediatice actuale si de transformarile recente ale corpului uman (de citeva zile, in timpul, felatiei minorilor), si este finantat de o universitate de renume nord-americana. 

Mi se parea interesant sa analizez reprezentarile corpului uman (corporeitate si imagine DE SINTEZA), sa-i reconstruiesc tipologiile, via artele numerice si digitale, si asta pina acum citeva zile. Am abordat tema transexualitatii, observand dezangajat viata unor transsexuali (artefacte ale tehnologiei si ale dopajului) si am aflat ca sunt depasit de operatorii din tufisuri (telefon mobil, via noi tehnologii spatiale si nanotehnologice) care transmit senzualitatea orala a unor minore de 12 ani, direct prin satelit. Am plecat de la o constatare: instrumentele informatice si tehno-biologice transforma perceptia corpului, propunind conceptii inedite, un nou antropomorfism. Este vorba despre prezenta sau teleprezenta umana in inima virtualului digital si a imaginii mediatizate in reteaua numerica. Asta am si primit: un concurs de felatie on-line si in timp real . 

Am dat telefon unor amici quebechezi care au o fiica adolescenta, de 14 ani. I-am intrebat daca fata lor cea chic are telefon mobil cu captare de imagini, adica poate fotografia digital. Mama a raspuns imediat: ? Bineinteles ca are, fiica mea a insistat foarte mult?. Probabil de cind avea 12 ani... Birth of Cool!

Florian LIBER

Un mic comentariu in loc de P.S.

Migrata din spatiul sau initial, acela romantic si generos al unui neoalexandrinism ceva mai implicat social, postmodernitatea a luat infatisari vehemente o data cu identificarea sa exclusiva in cimpul noilor tehnologii, al virtualului si al consecintelor imediate ale acestora in cotidian si in socialul brut. Confundind, prin suspendarea judecatii si prin abuzul de sofisme, modificarile de perceptie a realitatii cu modificarea nemijlocita a realitatii insesi, apostolii virtualului generalizat, strecurindu-se prin nenumaratele brese pe care abuzurile corectitudinii politice le-au provocat in blindajul ordinii morale general acceptate, au extins agresiv ideea democratiei si a egalitatii sanselor pina la limita libertatii de a face orice si pina la punctul in care toate diferentele individuale se suspenda. În felul acesta s-a ajuns la discriminarea pozitiva a agresorului in raport cu victima, la dreptul cuplurilor de homosexuali de a infia copii si de a substitui, astfel, capacitatii de
 reproducere biologica posibilitatea de reproducere, prin inductie culturala, a practicii homosexuale, si la ideea hilara, daca n-ar fi de-a dreptul sinucigasa pentru specie, ca oricine, indiferent de datele ireproductibile ale personalitatii, de gradul de educatie si de validitatea mintala, poate accede cu sanse nediferentiate la creatia simbolica. 

Aceasta asimilare deliberata, abuziva si stupida a realului cu virtualul, in care mediile vizuale au un rol fundamental, nu numai ca nu imbogateste si nu resemnifica realitatea umana in toate dimensiunile ei, ci, din contra, fictionalizeaza viata, suspenda orice criteriu moral si transfera in imaginarul pur reperele noastre umane fundamentale: viata, moarte, dragoste, prietenie, suferinta, credinta, cunoastere etc. etc. Sacerdotii guresi ai virtualului, in esenta niste monstri autisti si bigoti, incapabili sa traiasca pe cont propriu si cu toate functiile vitale active, incapabili de schimburi senzoriale si simbolice cu lumea din jur, isi creeaza cu orice pret conditii optime pentru o masturbare ampla si incontinenta, virtuala si ea, insa folosind un material concret, din viata, fictionalizat prin nenumaratele procedee tehnologice, din simpla lasitate si pentru atenuarea oricarei suspiciuni de culpa, adica folosind copiii, suferinta, razboiul, moartea si iubirea ca spectacole pure,
 ca pe niste filme derizorii de Sergiu Nicolaescu. 

Concursul de felatie pentru fetitele de doisprezece ani, pe care Florian Liber il descrie si il analizeaza succint, nu este decit un biet episod, e adevarat, de un dramatism inacceptabil, din lungul scenariu al sodomizarii globale si, din pacate, ireversibile, pe care omenirea il traieste acum ca pe o certa experienta preapocaliptica. 

Pavel Susara  

http://photos1.blogger.com/blogger/8063/989/1600/objectified%20body1.jpg

 


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam?  Yahoo! Mail has the best spam protection around 
http://mail.yahoo.com 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/